Megalakult az HonestFood Egyesület

2024. 05. 23.

Az élelmiszerek minősége forog kockán


Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a legnagyobb társadalmi értéket az élelmiszertermelés folyamatában, és közel ennyien (79%) gondolják úgy, hogy az élelmiszeripari termelési lánc szereplői közül pont ők azok, akiket alig jutalmaznak, vagyis sokkal nagyobb a hozzáadott értékük, mint amennyi pénzt kapnak munkájukért – mutatják az HonestFood friss, reprezentatív kutatásának* eredményei. Ez csak egy a több ellentmondás közül, amire a Giacomo Pedranzini, közel 30 éve Magyarországon élő húsipari szakember kezdeményezésére a 13 rendes taggal és a MATE tiszteletbeli tagságával most megalakult non-profit HonestFood Egyesület igyekszik válaszokat találni. Az HonestFood mozgalom nem csak egy vállalat ESG és fenntarthatósági törekvéseihez járulhat hozzá, hanem az egész szektort, beleértve a beszállítókat és a kiskereskedelmi láncokat is segítheti a zöld céljaik elérésében. Az Egyesület két év múlva közhasznú szervezetté szeretne válni.

Az idén 25 éves KOMETA ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy az a folyamat, amibe az élelmiszertermelők és -gyártók belekerültek, nem fenntartható. Ha nem változik meg a piaci szereplők magatartása, akkor az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot és ez ahhoz vezethet, hogy egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Az HonestFood friss, reprezentatív felmérése ráadásul azt mutatja, hogy a magyarok felénél (47%) kizárólag az ár dönt, amikor élelmiszert vesz. A rossz minőségű étel pedig számos betegséghez vezethet, és a magyarok születéskor várható átlagos élettartama már most elmarad az európai átlagtól (Európában a születéskor várható átlagos élettartam 81,5 év, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam: 76,9 év). Hogy ez a folyamat megforduljon, Giacomo Pedranzini megszólított iparági szakembereket, és létrehozták a non-profit HonestFood Egyesületet, amely a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér.